Til toppen

Norsk Hydros pilotanlegg på Karmøy er nå i full drift for å sikre verdens mest klima- og energieffektive aluminiumproduksjon. I kontrollrommet sørger ThinManager for at de ansatte har full oversikt og kan jobbe sømløst med alle applikasjonene som kreves i produksjonen. 

Karmøy Teknologi Pilot (KTP) har vært i full produksjon siden sommeren 2018 – og i tillegg til at aluminiumsanlegget kan skilte med de laveste CO2-utslippene i verden, er energiforbruket hele 15 prosent lavere enn gjennomsnittet for annen aluminiumproduksjon.

Teknologien som testes er topp hemmelig og styres av flere forskjellige systemer fra ulike leverandører. Anlegget er i tillegg helt nytt, så Hydro trengte derfor en ny og effektiv kontrollromløsning. Valget falt på den industrielle tynnklientløsningen ThinManager fra Rockwell Automation. 
 

Andre løsninger ble for store og dyre

– Vi bruker mange uavhengige systemer, og vi så tidlig i prosjektet at vi hadde behov for en løsning hvor vi kunne samle disse og visualisere dem i et operatørsenter eller lignende. Vi så på flere løsninger, men de fleste ble omfattende og dyre, sier Terje Hjorteland som er automasjonsingeniør og fagleder for IS/IT ved Hydro Aluminium Karmøy.

– I tillegg har vi god erfaring med Rockwell Automation og Allen-Bradley-komponenter fra tidligere, og et godt samarbeid med Triple-S. Det var i dialog med dem at ThinManager dukket opp.


All informasjon i samme løsning

En av de store fordelene med løsningen, er at data fra et uavhengig system ikke lenger låses til én enkelt skjerm. Med ThinManager får du informasjon fra HMI-programmer, SCADA-systemer og andre applikasjoner opp på skjermen akkurat der du har behov for den – enten det er på kontrollrommet eller på et nettbrett ute i felten. 

– Det som gjør dette nyttig for oss, er at vi bare trenger å sette opp noen få tynnklienter for å få den nødvendige fleksibiliteten i systemløsningen. Med dette oppsettet kan vi i bunn og grunn styre alle systemer med samme mus og tastatur. Det gir oss sømløse overganger mellom applikasjonene, sier Hjorteland.  


Egen konfigurasjon med 12 skjermer

I kontrollrommet på milliardanlegget visualiseres data fra de ulike systemene på en vegg bestående av to storskjermer, to mellomstore og åtte små monitorer. Alle bortsett fra fire av de små monitorene er koblet til ThinManager-klienter. 

 

– Vi har brukt andre typer tynnklient-systemer tidligere, men da har gjerne hvert enkelt datasystem vært koblet opp mot en egen klient. Med ThinManager kan én person jobbe raskt og effektivt over hele denne veggen og hoppe sømløst mellom ulike HMI-, SCADA- og produksjonssystemer, sier Hjorteland. 


Vurderer nye utvidelser fortløpende

Hydro KTP har testet systemet i et år og foreløpig har de kun tatt i bruk enkelte av ThinManagers funksjoner på Karmøy. Systemet tilbyr også en mobilitetsfunksjon, som for eksempel gjør det mulig å få tilgang til kontrollrommet via nettbrett og mobile enheter som kan brukes alle steder på anlegget – og en lokaliseringsfunksjon, som gir tilgang til dokumentasjon og systemer basert på hvor du er, og hvilke operasjoner du er i nærheten av. Det betyr også at all informasjon fjernes fra klienten dersom den flyttes utenfor det oppsatte området. 

Hydro har enda ikke tatt stilling til om de vil utvide ThinManager-løsningen eller ta den i bruk på andre anlegg, men Hjorteland legger ikke skjul på at de er fornøyd med det de har testet så langt.  

– Løsningen er veldig effektiv for oss og den oppleves solid og stabil av de ansatte her. Vi vurderer fortløpende om vi kommer til å utvide med flere funksjoner i tiden som kommer, sier Hjorteland.